Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus ще конкурира сателитите на SpaceX с височинен комуникационен дрон

Подразделението за търговски дронове на отбранителния гигант Airbus си партнира със саудитската телекомуникационна компания STC, за да подобри комуникационната свързаност в страната.

Airbus разработва летателният апарат Zephyr – захранван със слънчева енергия псевдо сателит за голяма надморска височина (high-altitude pseudo satellite – HAPS), който може да се използва за предоставяне на комуникационни услуги. Въпреки че ще запази Zephyr за правителствени и военни цели, компанията има за цел да предлага търговски комуникационни предложения под марката Aalto HAPS.

От Aalto HAPS обявиха, че са подписали меморандум за разбирателство със STC Group за влизане в стратегическо партньорство около „въвеждане на базирани на HAPS решения“ в Саудитска Арабия.

HAPS (high-altitude pseudo satellites) могат да бъдат дирижабли, балони или дронове с фиксирани крила като Zephyr, които са проектирани да останат във въздуха месеци наред и да предлагат алтернативен метод за свързване в селски и слабо населени райони без предварителни разходи за наземни клетъчни кули или сателити. Технологията може да се използва и за осигуряване на временна свързаност след повреда на традиционната телекомуникационна инфраструктура, например след земетресение.

Zephyr, първоначално проектиран от отбранителната група Qinetiq през 2003 г., беше продаден на Airbus през 2013 г. Оттогава Airbus разработва и тества платформата, за да я подготви за търговска употреба.

Най-новата итерация, Zephyr Z8, има размах на крилете от 25 м, докато тежи само 75 кг. HAPS е проектиран да лети на около 70 000 фута (21 000 метра), над активните метеорологични процеси и пътищата на търговските авиокомпании. Той се захранва от слънчеви панели, което му позволява да лети през деня и да зарежда батериите си, които го захранват през нощта.

Споделете в ...