Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Производителите на дроновете „Байрактар“ строят завод в Украйна

Водещият производител на дронове в Турция, фирмата Baykar, ще инвестира 100 милиона долара за три проекта в Украйна, включително производствени мощности за своя нов атакуващ дрон Bayraktar TB2, заяви изпълнителният директор на компанията.

Главният изпълнителен директор на компанията Халук Байрактар каза на форума на отбранителната индустрия в Киев по-рано този месец, че проектът ще включва производствено съоръжение, сервизен център и централен офис. „Строителството вече е започнало“, допълни той. „Завършването ще отнеме около година и половина. Планираме да наемем поне 300 души. Сътрудничеството продължава.”

Служител на компанията, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори с медиите, каза че висшите ръководители гледат на Украйна като на „дългосрочен, стратегически партньор, а не просто на пазар“. Той допълни, че изграждането на производствена единица ще поеме голяма част от планираната инвестиция, като плановете включват „монтажна линия, линия за производство на композитни елементи и двигателни установки“.

В Киев изпълнителният директор Халук Байрактар каза също, че предвидената инвестиция ще бъде самодостатъчна, екологична и взаимноизгодна, тъй като Украйна има уникални технологии за производство на двигателите, които задвижват турските дронове.