Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus успешно тестваха изцяло автоматизирана система за въздушно презареждане

През последните седмици звеното за военни разработки на Airbus изпълни над Атлантическия океан серия от успешни тестове на изцяло автоматизирана система за въздушно презареждане с гориво.

В тестовете като въздушен танкер беше ползван Airbus A330 MRTT, а като ролята на приемаща машина беше изпълнявана от изтребител F-16 на португалските военновъздушни сили.

Автоматизираната система на Airbus за въздушно презареждане носи името „A3R“. Веднъж поела „в свои ръце“ процеса по презареждане, посредством управлявана от оптични датчици компютърна система, тя изцяло контролира движението на танкера и телескопичната сонда за презареждане, като инициира контакта автоматично и при оптимални условия.

По време на пробните полети, продължили цели 45 часа, успешно са осъществени над 120 т.нар. „сухи контакта“, при които се изпълнява цялостната процедура по сближаване и куплиране на танкера с приемащата машина, последвано от разкачване и отдалечаване на двете машини, единствено без реално прехвърляне на гориво.

Плановете на Airbus са системата „A3R“ да влезе в процес на сертификация през идната 2021 година.

Airbus A330 MRTT е разработен на базата на класическия пътнически A330 и е практически единственият конкурент на американския Boeing KC-46 Pegasus, базиран на Boeing 767, който напоследък е обект на много критики.

Споделете в ...