Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Във връзка с пандемията, НАТО активира протокол за бърза въздушна мобилност

На 2 април 2020, с цел улесняване на граничните и дипломатически формалности при полети на военни машини до страните членки, съветът на НАТО активира протокол известен като RAM, което е съкращение на Rapid Air Mobility, в превод – бърза въздушна мобилност.

Една от първите мисии, възползвали се от този облекчен режим, беше полет на самолет Airbus A400M на турските ВВС, който на 10 април изпълни полет от Анкара до военновъздушната база Брайз Нортън в Обединеното Кралство, където достави предпазни облекла и други медицински материали и оборудване.

Протоколът RAM дава възможност не само за самолетите на НАТО да се дава приоритет от наземните диспечерски служби, но и предоставя облекчен и ускорен режим за обработка на всички митнически и дипломатически формалности, където те се налагат.

Засега максималният срок за обработка на всички формалности в рамките на протокола за бърза въздушна мобилност е 48 часа, но съветът на НАТО в момента предприема необходимите дипломатически стъпки този срок да бъде съкратен до 24 часа.

Протоколът за бърза въздушна мобилност (Rapid Air Mobility – RAM) е, разбира се, предназначен именно за действия в мирни условия, при справяне с извънредни ситуации като пандемията от COVID-19.

Във военновременни условия, НАТО на практика „притежава“ и управлява въздушното пространство на страните членки, но случаят определено не е такъв.