Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus стана обект на четири поредни кибер атаки

Четири масивни кибер атаки бяха регистрирани от началото на годината към сървърите на Airbus, нейни подизпълнители и контрактори.

По информация от източници в компанията, цитирани от Франс Прес, става дума за индустриален шпионаж чийто вероятен източник е Китай, а цели са били сървърите на британския производител на двигатели Ролс-Ройс, френската консултантска фирма Expleo, и други две фирми-подизпълнителки, които остават неназовани.

Обект на атаките е била предимно техническа документация и сертификационни документи, а потенциално засегнати от атаките са двигателите на военнотранспортния Airbus A400M и компоненти от новия флагман на Airbus – A-350.

За първи път тази година Airbus стана жертва на кибер атака още през януари, когато засегнати бяха компютърните системи на производствените мощности на Ербъс в британските градове Браутън и Филтън, където се произвеждат части от крилата, горивните системи, и компоненти от колесника на много от моделите на компанията.

Съвсем наскоро, на 24 септември 2019 пък инженер от френската аерокосмическа компания Thales, която е контрактор на Airbus, установи че от хотелската му стая са откраднати служебния му лаптоп и таблет, и по данни от полицията, те са съдържали „чувствителна, криптирана информация, свързана с военни проекти.“

Да припомним и че през октомври 2018 канадската компания Bombardier, част от която вече премина в Airbus, заведе съдебно дело срещу Mitsubishi Aircraft с обвинение че японската фирма незаконно се е добрала до секретна информация относно програмата CRJ, наемайки бивши служители на канадската компания. С така придобитата информация, по твърдение на Bombardier, Митсубиши са успели да ускорят сертифицирането на техния модел MRJ. Съдебният иск обаче беше оттеглен, след като Bombardier продадоха на Mitsubishi цялата си програма за серията CRJ.