Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Срамен инцидент на летище Доха предизвика международен скандал

Тринадесет жени от полет на авиокомпания Катар Еруейз (Qatar Airways) бяха подложени на принудителен гинекологичен преглед, след като летищните власти откриха новородено, изоставено в една от тоалетните на летището.

Инцидентът е станал на 2 октомври 2020 на международното летище Хамад (Hamad International Airport) в столицата на Катар Доха.

Минути след като пътниците за полет QR908 от Катар до Австралия се качили в самолета, към него се насочили няколко линейки, а на борда нахлули служители от летищната охрана и наредили всички жени да слязат от самолета.

Причината била, че малко преди това в една от тоалетните на чакалнята за полета е било открито изоставено току-що родено бебе. Въпреки притеснението и несъгласието им, всяка от жените била подложена на принудителен и унизителен гинекологичен преглед.

Впоследствие администрацията на летището обяснила действията си с това, че са били „обезпокоени от откриването на новородено бебе в тоалетната и не можели да позволят майката, причинила това, да напусне летището“.

В отговор, австралийското правителство остро е осъдило действията на катарските власти, а външният министър на Австралия Мариза Пейн е заявила, че „Това е грубо, изключително обезпокоително и обидно стечение на обстоятелствата. Нещо, което дори не бих могла да си представя да се случи в живота ми.“

Въпреки ужасяващо унизителната „процедура“, на която са били подложени жените, майката на новороденото не е била идентифицирана, а бебето е предадено на медицинските и социални служби в Катар.

Снимка: Wikimedia