Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Спряха от полети всички Ан-124

Авиокомпанията Волга-Днепр, която е собственик на 8 от тежкотоварните Ан-124, спря от полети всичките си машини от този тип, след като на 13 ноември един от двигателите на Ан-124 буквално се взриви малко след излитане в Новосибирск, вероятно от попаднала в него птица. Тогава пилотите успяха да направят аварийно кацане, и макар че машината беше тежко повредена, никой от 14-те човека на борда не пострада.

От Волга-Днепр са съобщили, че това решение е предохранителна мярка на самата авиокомпания, и не е в резултат на изискване нито на руските, нито на украинските авиационни регулатори.

Както вече писахме, при излитане от Новосибирск на 13 ноември, във втори двигател на Ан-124-100 попадна птица, в резултат на което двигателят се разпадна в полет, а летящи отломки от него пробиха и преминаха през фюзелажа на машината.

По-късно разследването установи, че летящите отломки от двигателя са прекъснали критични електрически кабели, в резултат на което са отказали жизнено важни системи, включително радио-комуникациите, бордните прибори, както и реверсите на всички двигатели.

Явно отказът на реверсите е бил и причина при аварийното кацане тежко натоварената машина да излезе от пистата и да „заоре“ в земята, след като предната стойка на колесника поддава.

Очевидно от Волга-Днепр са обезпокоени от факта, че при попадането на птица в него, двигателят буквално се е взривил, причинявайки тежки щети, които са могли да бъдат и още по-тежки.

Известно е, че при конструирането на двигателите, вероятността от попадане на птици или други предмети в тях е предвидена, и макар в резултат на това пълен отказ да е приемлив изход, разпадането на двигателя в полет не е.

Спирането от полети на всичките осем огромни Ан-124 от флотилията на Волга-Днепр съвсем очевидно ще причини сериозни главоболия на много хора, особено в разгара на пандемията от Ковид-19, когато вече беше планирано Ан-124 да превозва и новосъздадените ваксини. От авиокомпанията съобщиха, че до връщането в експлоатация на Ан-124 ще разчитат на двата товарни 747-400F и 747-8F на своята дъщерна фирма AirBridgeCargo.