Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Air New Zealand и ATR подписаха договор за съвместна разработка на хибриден самолет

Новозеландската авиокомпания Air New Zealand и европейският производител ATR подписаха договор за съвместна разработка на нов вид хибриден витлов самолет за кратки разстояния.

Според главния изпълнителен директор на Air New Zealand Кристофър Лаксън, страната му разполага с огромни възобновяеми източници на електроенергия и това я прави идеалното място за подобен вид проучвания и разработки.

„Нашата флотилия от турбовитлови самолети, продължава той, създава около 40% от въглеродните емисии в региона и такава разработка би била огромна стъпка към целта ни през 2020 г. страната ни да бъде неутрална откъм въглеродни емисии.“ Последното, естествено, означава създаваните от човешкото присъствие въглеродни емисии изцяло да се компенсират (поемат) от местните природни ресурси (гори и зеленина).

В рамките на това споразумение, партньорите ще проучват както нови системи за задвижване на самолетите, така и свързаните с това регулаторни механизми, инфраструктура и управление на полетите.

Според изпълнителния директор на ATR Стефан Бортоли пък, турбовитловите самолети са съществена част от бъдещата „зелена“ авиация, което ги прави и идеална основа за развитието на хибридни или чисто електрически системи за задвижване.

Компанията ATR (което е съкращение от Avions de Transport Regional) е базирана във френския град Тулуза, и представлява джоинт венчър между италианската компания Leonardo и френската Airbus.

Да припомним, че наскоро и фирмата Zunum, зад която стои гиганта Boeing, също съобщи за разработката на свой хибриден самолет, който се очаква да полети през 2022 г. Това обаче ще бъде специално проектирана 12-местна машина, докато идеята на ATR и Air New Zealand по-скоро е хибридното задвижване да бъде приложено в съществуващите модели на фирмата – ATR-42 и ATR-72.

Споделете в ...