Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Швейцарската Swiss спира от полети всичките си Airbus A-220

Швейцарската авиокомпания Swiss International Air Lines, известна като Swiss и наследник на легендарната, но фалирала през 2002 Swissair, спря от полети всичките си самолети от типа Airbus A-220, вследствие на което отмени и множество редовни полети.

Решението бе взето в резултат на поредица от инциденти през последните шест месеца, причинени от откази на двигатели при тези самолети. Вследствие на това самолети на авиокомпанията извършиха няколко принудителни кацания, за щастие – без жертви или ранени, но причинили огромни закъснения и създали множество недоволни клиенти.

Swiss разполагат с 9 броя A220-100 и 20 броя A220-300. Да припомним, че серията Airbus A-220 всъщност са машините с марка Bombardier C-Series, които Airbus бързо преименува на Airbus A-220 веднага след като пое активите на канадския производител Bombardier.

Последният инцидент с този тип самолет стана на 15 октомври 2019, когато полет LX359 от Лондон до Женева кацна принудително на летище Шарл де Гол в Париж, след отказ на единия от двата двигателя по средата на полета.

Около две седмици по-рано, на 27 септември пък на летището в Женева левият двигател на A220-300 показа дефект при запуск на земята и се наложи самолетът да бъде заменен с друг, което забави полета с повече от час.

На 25 юли двигател №1 друг Airbus A220 на Swiss, отново в полет от Женева до Лондон, претърпя механична повреда в полет над източна Франция и екипажът беше принуден да го изключи и да направи принудително кацане с един двигател.

Всички инциденти са били докладвани на френското бюро за безопасност на гражданската авиация (Bureau d’Enquêtes et d’Analyses pour la Sécurité de l’Aviation Civile – BEA), а до изясняване причините за тези инциденти, всичките 29 машини A220 на Swiss ще останат на земята.