Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

A380 вероятно окончателно ще „падне жертва“ на COVID-19. Дали ще е единствената?

Супорджъмбото на Airbus – двупалубният A380 – вероятно ще е първата окончателна жертва в авиационния парк, победен от Коронавируса.

След като вследствие на пандемията практически всички авиокомпании „приземиха“ за неопределен период своите A380, от групировката Air France – KLM вчера съобщиха, че планират бюджет от 500 милиона Евро (половин милиард Евро!), който ще е бъде „инвестиран“ изключително в изтеглянето от експлоатация на Airbus A380. Самата Air France, националният превозвач на Франция – основният производител на A380, заяви че окончателно изтегля от експлоатация всички свои A380, независимо от формата на експлоатация (финансов, сух, мокър лизинг или друго).

Едновременно с това, от най-големия ползвател на огромната машина, авиокомпанията Emirates, разполагаща с флотилия от 115 броя A380, също съобщиха че работят по изтегляне от експлоатация на този модел, като ще започнат първо с изтеглянето на 65 машини.

Според всички анализи, преди 2023 няма никаква вероятност пътникопотокът да се възстанови до нивата отпреди пандемията. Това даде основание на икономически експерти в авиацията да заявят, че поне за следващите две-три години е трудно човек да си представи нуждата от самолет с 500 и повече места.

От друга страна, съхранението на тези огромни машини по авиационни паркинги или дори морги, каквото се случва с тях в момента, надали може да продължи за толкова дълъг период, а и това със сигурност не би било нерентабилно.

Нека припомним освен това, че макар Airbus официално да съобщиха, че от 2021 спират производството на A380, компанията все още дължи на Emirates доставка на 8 броя нови A380, плюс още един за японската авиокомпания ANA. Засега тези договори не са анулирани, но съдбата на новите машини е меко казано неясна.

От Airbus отказват официален коментар за бъдещето на A380.

Споделете в ...