Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Кибер атака отнесе личните данни на 9 милиона клиенти на easyJet

Днес британската нискотарифна авиокомпания easyJet разкри, че в резултат на кибер атака, от сървърите на компанията са били откраднати личните данни на над 9 милиона нейни клиенти, като над 2000 от записите са съдържали и данни за кредитните карти на засегнатите.

Компрометираните данни, освен личната информация, са съдържали и голям обем данни за полетите на клиентите, техни навици и привички, като 2 208 от записите са съдържали банкова и кредитна информация.

Авиокомпанията вече е стартирала кампания, в която се свързва с всеки от засегнатите нейни клиенти, за да могат те да се предпазят от неправомерно теглене на средства от банковите им карти или друг вид онлайн престъпления.

Засега, твърдят от easyJet, не е установен случай на злоупотреба с откраднатите данни, неправомерният достъп до сървърите е прекратен, а служители на компанията работят в тясно сътрудничество с Националния център за кибер-сигурност с оглед разкриване и неутрализиране извършителите на престъпния пробив.

Въпреки това, от компанията призовават всички нейни бивши и настоящи клиенти да бъдат особено предпазливи и лично да предприемат необходимите мерки за да се предпазят от измами.

easyJet далеч не е първата, нито ще е последната авиокомпания, жертва на кибер атаки. През 2018 British Airways станаха жертва на изтичане на данни, което засегна над 500 хиляди нейни клиенти, а в резултат на това авиокомпанията понесе загуби от 183 милиона паунда под формата на глоба за допуснатия пробив.

Също през 2018, Cathay Pacific допуснаха пробив в сървърите си, в резултат на който изтекоха данни за 9,4 милиона нейни клиенти, а през февруари тази година хакери публикуваха онлайн данните на 80 хиляди клиенти на холандската авиокомпания Transavia.