Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

A-380 кацна аварийно след като градушка разби челното стъкло на пилотската кабина

Полет на китайската авиокомпания China Southern Airlines едва не завърши трагично, след като огромният Airbus A-380 навлезе в буреносен облак и градушка разби челното стъкло на пилотската кабина.

Полетът е бил от Гуанджоу до Пекин и инцидентът е станал на височина от 37000 фута (около 11000 метра) когато самолетът с регистрация CZ3101 влязъл в кумулонимбуса (вид мощен буреносен облак).

Пилотите веднага подали сигнал за бедствие и предприели снижение до 16700 фута (5000 метра), където изчакали за да установят щетите и да източат излишното гориво за безопасно кацане.

Въпреки очевидно сериозните щети по челното стъкло и носовия конус на самолета, стъклото все пак е удържало на ударите и не се стигнало до декомпресия, а машината останала напълно управляема.

За щастие, инцидентът всъщност се случил близо до крайната дестинация на полета Пекин, и след няколко кръга над летището, пилотите успешно приземили самолета.

Въпреки съществено намалената видимост през напуканото стъкло, на финалната права командирът почти на шега казал по радиото „все пак още виждам нещо през стъклото“.

На борда е имало над 300 пътника и никой от тях не е пострадал, но вероятно и никой от тях няма да забрави преживяния ужас, тъй като впоследствие се установило, че ледените късове са напукали дори някои от страничните стъкла на пътническия салон.

Споделете в ...