Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

A-320neo има проблем, подобен на този в 737 MAX?

Краткият отговор е – не, проблемът в A-320neo не е аналогичен на този в 737 MAX, но нашумелият нов модел на Ербъс все пак има сериозен проблем.

За това говори фактът, че през последните седмици все повече авиокомпании блокират и не продават последните няколко реда седалки, когато полетът се извършва с новия A-320 от серията Neo. Първа от опериращите с A-320neo авиокомпании реагира Lufthansa, но бързо след това я последваха и други.

Като начало, да припомним че подобно на Boeing със серията MAX, Airbus също оборудваха новите си машини с нови, по-големи и по-ефективни двигатели CFM LEAP-1A или Pratt & Whitney PW1000G, а самото наименование NEO всъщност означава „New Engines Option“.

При оборудваните с новите двигатели самолети обаче се оказа, че при определени обстоятелства, като например фазата на кацане, при спуснат колесник и изцяло спуснати клапи и предкрилки, центърът на тежестта на машината се измества в крайно задно положение, което би могло да създаде риск при евентуална нужда от преминаване на втори кръг (Go around).

Тогава, при рязко подаване на тяга, изместеният вече в крайно задно положение център на тежестта може да предизвика изместване на центровката извън допустимите граници, като с това да предизвика силен кабриращ момент, способен да доведе машината до срив.

В тази връзка и европейският авиационен регулатор EASA издаде директива (airworthiness directive), в която обръща внимание на проблема и потенциалните опасности от него.

За разлика от системата MCAS в 737 MAX обаче, при Airbus автоматичните защити от срив в нито един момент не могат да превишат границите, в които пилотите могат ръчно да ги компенсират, с което поне на теория Airbus A-320neo не би могъл да изпадне в ситуацията на 737 MAX.

За да бъдат избегнати всякакви рискове обаче, докато този проблем не бъде решен, авиокомпаниите очевидно предпочитат да оставят празни последните редове седалки в пътническия салон. По този начин центърът на тежестта на машината се измества по-напред и се избягва риска при определени ситуации той да излезе извън приемливите граници.

Споделете в ...