Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

64-годишен карго самолет се разби край бреговете на Флорида

Един човек е бил спасен от кораби на бреговата охрана на САЩ, но друг вероятно е загинал на 8 февруари, след катастрофа на товарен самолет Convair C-131B източно от бреговете на Флорида.

Самолетът е излетял от Насау, Бахамските острови в 11:13 ч. местно време в полет до градчето Опа-Лока, във Флорида. След излитането машината е набрала височина от 1300 метра, но в 12:03 на около 95 км от Опа-Лока, самолетът започва да губи височина, което продължава до 12:15 ч, когато самолетът се е изгубил от радарите, на около 21 км от брега.

Фактът, че лявото полукрило е открито да плава на голямо разстояние от фюзелажа говори, че вероятно машината се е разпаднала още в полет, но това тепърва предстои да се изяснява.

На борда е имало двама пилоти, като единият от тях е бил спасен от бреговата охрана, но издирването на другия е прекратено след 21-часово търсене и се счита, че вероятността той да е оцелял вече е нищожна.

Катастрофиралата машина, модел Convair C-131B Samaritan с регистрация N145GT, е била произведена през 1955 г, тоест е била на 64 години. Самолетите Convair C-131B са били произвеждани от 1954 до 1956 г. и в наши дни в експлоатация са останали единични екземпляри, ползвани единствено за транспорт на товари. Това е и един от малкото все още експлоатирани транспортни самолети с радиални бутални двигатели.

Във видеото по-долу можете да видите заснета „от първо лице“ друга катастрофа с този тип самолет, станала през миналата година в ЮАР, близо до Претория.