Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Малък акробатичен самолет падна в езеро в Австрия. Пилотът е невредим.

На 4 февруари, по време на авиошоу в Австрия, акробатичен самолет докосна водната повърхност и катастрофира. За щастие, дали в резултат на късмет или на пилотски умения, пилотът успява да овладее машината и се плъзга по водната повърхност без да разруши самолета.

Инцидентът е станал на езерото Волфганг (Wolfgangsee), близо до Залцбург. Спасителна лодка бързо се притичва на помощ на 44-годишния пилот, който се е отървал само с леки травми.

Както се вижда във видеото, пилотът опитва ляв завой на пределно малка височина, при което машината докосва водата. За съжаление, при първоначалния удар витлото се чупи, а двигателят угасва, и въпреки че машината отскача от водата и наглед продължава да лети, малко след това пилотът е принуден да приводни самолета.

След като пилотът е бил изведен от машината, тя потънала в езерото, но по-късно също е била извадена и въпреки сериозните щети, подлежи на възстановяване.

През 2006 друг пилот на акробатичния двуплощник Pitts Special не е имал този късмет и е тежко ранен при катастрофа в същото езеро.

https://www.youtube.com/watch?v=5LaLFpnSSAY