Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

13 френски военни загинаха при сблъсък на два хеликоптера в Мали

На 25 ноември 2019, при сблъсък във въздуха между военно транспортен хеликоптер Кугър (Cougar) и щурмови боен хеликоптер Тайгър (Tiger) загинаха всичките 13 френски военнослужещи, намирали се на борда на двете машини.

Хеликоптерите са вземали участие в бойни действия против местни джихадистки формирования на територията на африканската държава Мали.

Двата хеликоптера са преследвали група джихадисти, движещи се с пикапи и мотори в югоизточната част на Мали, близо до границата с Нигер и Буркина Фасо.

След престрелка с група френски командоси, джихадистите се насочили към трудно проходима местност и французите поискали въздушна подкрепа. За тази цел базираните в Мали френски части вдигнали във въздуха два изтребителя Мираж 200D, двойка щурмови хеликоптери Тайгър и транспортния Кугър, в който имало подкрепление от група командоси.

Според изявление на френския военен министър Флоранс Парли, операцията се е провеждала в особено тежки оперативни условия и непрогледна безлунна нощ. Три хеликоптера са летели на пределно малка височина когато френските войници на земята чули експлозия която, както се оказало по-късно, била причинена от съприкосновение между два от хеликоптерите – Кугъра и един от щурмовите Тайгъри.

Точните обстоятелства и причини за инцидента засега не са изяснени, но по предварителна информация всички намирали се на борда на двете машини са загинали, включително двамата пилоти на Тайгъра, както и петчленния екипаж на Кугъра и превозваните на борда му шестима командоси.

Френските военни части са базирани в Мали още от 2013 в рамките на операция против разпростиращото се влияние на джихадисти от Ислямска държава в обширни части от пустинните области на Мали, Нигер, Буркина Фасо и Чад. В момента Франция разполага в региона с над 4500 свои военнослужещи.

Споделете в ...