Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Румъния призна падането на руски дрон на нейна територия

Министърът на отбраната на Румъния призна за откриването на „части от руски дрон“ на румънска територия, по-специално в района на делтата на река Дунав. Това разкритие противоречи на предишни официални опровержения както от румънската армия, така и лично от президента Клаус Йоханис.

Спорът започна, когато се появиха съобщения за предполагаем инцидент с руски дрон в близост до румънско-украинската граница. В нощта на 4 септември 2023 г. група от произведени в Иран безпилотни самолети-камикадзе Shahed-136 бяха изстреляни от Русия, насочени към украински зърнени силози в градското пристанище Измаил на река Дунав. Целите са били разположени само на 400 метра от брега на Дунава и бързо се появиха слухове, че поне един дрон е надминал целта си и е паднал на румънска територия.

Първоначално румънската армия и президентът Йоханис твърдо отрекоха, че дронове са навлезли на румънска земя. Ситуацията обаче взе неочакван обрат, когато украинските власти пуснаха кадри в подкрепа на твърденията си. Геолокираният видеозапис изобразява експлозия на дрон от румънската страна на река Дунав, което допълнително подклажда подозренията.

В отговор на нарастващите доказателства министърът на националната отбрана на Румъния проведе пресконференция на 6 септември 2023, по време на която потвърди откриването на останки от руски дрон на румънска територия. Министърът призна сериозността на ситуацията и изрази опасения относно потенциалните последици за регионалната сигурност.