Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

И чешкото правителство одобри придобиването на изтребители F-35

След месеци на лобиране от страна на министерството на отбраната и министрите, правителството на Чехия одобри покупката на 24 изтребителя от пето поколение F-35 за сумата от 106 милиарда чешки крони (4,58 милиарда долара), като доставките са планирани от 2031 г.

Решението означава, че наетият на Чехия флот от 14 машини Saab Gripen сега ще трябва да служи до 2035 г., когато трябва да приключи преходът към F-35. Това ще удължи лизинга на произведените в Швеция изтребители доста след 2027 г, когато договорът за лизинг трябваше да изтече.

„Ползата от възможностите на тази система през целия й живот е значително по-висока в сравнение с парите, които ще платим, отколкото при закупуването на друг тип самолет“, заяви чешкият премиер Петр Фиала. „Всички истински експерти са съгласни, че самолетите от пето поколение ще решат бъдещето на нашите военновъздушни сили за десетилетия напред, за разлика от по-старите поколения бойни самолети.“

Заедно с придобиването на изтребителите, Прага също се подготвя да плати около 44 милиарда чешки крони за възстановяване на въздушната база Часлав, която ще бъде основната оперативна база на F-35, както и за обучение на персонал, обявиха официални лица.

Покупката на изтребителите ще включва и наземно оборудване, симулатори и пакет оръжия.

Министърът на отбраната Яна Чернохова призна, че цената е висока, но и поясни, че тя представлява само 7,5% от предстоящите разходи за отбрана, планирани за периода между 2024 и 2034 г.

Чернохова също така казва, че правителството вече има 14 готови проекта за индустриално сътрудничество за чешката индустрия след преговори с Lockheed Martin и производителя на двигателите Pratt & Whitney. Те включват „възможността за пряко участие на Чехия в глобалната верига за доставки на самолети F-35“.

С това решение чешката република се присъединява към нарастващия списък от източноевропейски страни, които приемат на въоръжение изтребителите F-35, като Полша поръча 32 самолета, а Румъния планира да закупи 48.