Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Израелска фирма предлага цялостен ъпгрейд на МиГ-21

Подразделението Лахав (Lahav Division) на израелската самолетостроителна компания IAI (Israel Aircraft Industries) още от 1995 г. предлага цялостен ъпгрейд на известния от епохата на Студената война емблематичен съветски изтребител МиГ-21. Изцяло модифицираната версия на обичания от много бойни пилоти МиГ дори си има свое име – Миг-21 2000.

Нека припомним, че оригиналният МиГ-21 е свръхзвуков изтребител прехващач, конструиран и построен от конструкторското бюро на Микоян-Гуревич в края на петдесетте години на ХХ век в Съветският съюз. Оттогава са произведени повече от 5000 бройки МиГ-21, не по-малко от 1000 от които и до момента са на въоръжение в близо 30 страни.

Ъпгрейдът обхваща смяната на практически целия кокпит и авионика, както и цялото въоръжение, като така МиГ-21 се превръща в напълно конкурентен по западните стандарти изтребител.

Първия си полет Миг-21 2000 прави на 24 май 1995, а през 1998 израелците пускат дори и „advanced version“ на подобрената вече машина.

Както казахме, изцяло променен е кокпитът, като новият вече е оборудван с дигитални екрани, а пилотската каска е с интегрирана система DASH, която следи движенията на главата на пилота и по този начин оръжейната система може да прихване вражески самолет само като пилотът погледне към него. Разбира се, във визьора на каската е вграден и дигитален екран, на който пилотът вижда във всеки момент параметрите на полета, въоръжението и обстановката наоколо.

Израелците дори са стигнали дотам, че са променили не само фарара на пилотската кабина, но и характерното за МиГ-21 челно стъкло, като са го заменили с цяло формовано стъкло.

Оригиналната система на въоръжение също е напълно преработена, като новата е напълно компютризирана и оборудвана с ракети въздух-въздух и въздух-земя от четвърто поколение. С това „новият“ Миг-21 2000 вече може да поразява цели далеч извън визуалния обхват на пилота.

Новото въоръжение е прикачено за изцяло нови подкрилни пилони, по четири на всяко полукрило.

Авиониката, която е изцяло израелска, може да управлява машината както чрез конвенционални инерционни навигационни прибори, така и чрез GPS, като компютър се грижи не само за навигацията на самолета, но и за прицелването и управлението на въоръжението до самата цел.