Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Чехия ще закупи ракети въздух-въздух от Израел

Чешкото министерство на отбраната потвърди, че ще похарчи 120 милиона долара за закупуването на 48 ракети въздух-въздух с голям обсег, произведени от израелския производител на оръжия Rafael Systems.

Договорът, според който Прага ще придобие ракети тип I-Derby ER до 2027 г. се очаква да бъде подписан до края на месеца, каза министерството на отбраната, цитирано от местната новинарска агенция ČTK на 25 октомври.

Новите ракети за чешките въоръжени сили трябва да допълнят системата за противовъздушна отбрана с малък обсег Spyder, закупена през 2021 г. и също произведена от Израел.

Чешката република наскоро публикува отбранителна стратегия, която очертава нови цели за модернизация. Документът провъзгласява акцент върху териториалната отбрана и план за укрепване на местната индустрия, като същевременно се ускоряват доставките.

Новината, че Прага е избрала да закупи израелски ракети, дойде в деня, когато министър-председателят на Чешката република Петр Фиала посети своя израелски колега Бенямин Нетаняху в Тел Авив, седмици след като терористите на Хамас от Газа нахлуха в Южен Израел в убийства и отвличания.

„Чехия е била много, много силен поддръжник на Израел през добри и мрачни времена“, каза Нетаняху пред Фиала. „Това е най-мрачният ни час и ние оценяваме факта, че стоите тук.“