Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Появиха се доклади за манипулирани GPS сигнали в Близкия Изток

Напоследък, по една или друга причина, свикнахме с отпадането на GPS сигнала в някои региони на Света. Тъй като обаче комерсиалната авиация обикновено не разчита изцяло на GPS сигналите за навигация, проблемът с отпадането на GPS досега не беше третиран като застрашаващ сигурността на полетите.

През последните седмици обаче се появи едно обезпокоително ново явление във въздушното пространство: самолетите са атакувани с фалшиви и манипулирани GPS сигнали, което бързо води до пълна загуба на навигационни способности на машините.

12 отделни доклада вече са получени, и в повечето случаи са свързани с подправени GPS сигнали, при което цялата инерционна навигационна система на самолетите става неизползваема, включително VOR/DME сензорите и часовникът на самолета (който също се сверява от GPS). В тези случаи екипажите са били принуден да поискат вектори за навигация от наземните диспечери.

Повечето доклади са през последните 7 дни, като включват различни видове Boeing (B777, B747, B737), Embraer (190, 600), Gulfstream 650, Challenger 650, Global Express и Falcon 8X. Местоположението за мнозинството също е доста специфично: повечето случаи са в района на Ирак, близо до границата с Иран.

Важно е още веднъж да се подчертае, че това не е обикновено заглушаване на GPS – което много пилоти изпитват във въздушното пространство на Турция и Ирак. Скорошните доклади са свързани с манипулирането на GPS сигнала, което се оказва много по-опасно от пълната липса на GPS.

IRS (Инерционната референтна система) при самолетите трябва да бъде самостоятелна система, която не би трябвало да може да бъде манипулирана. Въпреки това, множество доклади потвърждават, че точно това се е случило. Ключовият проблем изглежда е в това, че модерните системи от този тип разчитат на GPS за много повече информация, включително за сверяване на часовника в самолета, имащ отношение към почти всичко, случващо се на борда.

Наскоро например, в района на Багдад, екипажът на Боинг 777 беше по същество принуден да попита диспечерите „Колко е часът и къде се намираме?“.

В повечето доклади ситуацията е подобна: Фалшив GPS сигнал измества позицията на самолета според навигационната система на борда, често с цели 60 морски мили, а часовникът на борда показва грешно време. Дори и когато някои екипажи успели бързо да деактивират GPS входовете в системата, фалшивият сигнал все пак е довел до срив в навигацията и съобщения за грешки в бордовия управляващ компютър (FMC).

В един от докладите, пилот на Embraer 190 пише: „Летя от 13 години. Опитах всичко, което знам, но нищо не помогна. Двете IRS (инерционни референтни системи), които се актуализират от GPS, загубиха позиция. Появиха се съобщения за несъответствие във FMS (Flight Management Computer). Единственото решение е да деактивирате GPS входовете още в самото начало на манипулирания сигнал. Ако пропуснете този момент, напълно губите възможността за навигация!“