Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Холандски университет разработва нова „странна птица“

Сигурно тази новина щеше да мине под надслова „поредните авиационни ентусиасти“, ако обаче зад този проект не стоеше сериозната финансова подкрепа на KLM – един от стожерите на холандската икономика и една от най-големите авиокомпании в света.

Става дума за „странната птица“, която виждате на снимките, наречена Летящото V (Flying V), като името е взаимствано от един легендарен модел китари на фирмата Гибсън.

Очевидно, идеята е базирана на концепцията за летящо крило, която не е нова. Това летящо крило обаче е V-образно и с доста голяма стреловидност, за разлика от съществуващите подобни летателни апарати като стелт бомбардировача B-2.

Както и в другите „летящи крила“, самолетът практически няма фюзелаж, а целият полезен товар, включително пътническия салон, е в крилото. Новото, в сравнение с други летящи крила, тук е са двете големи вертикални перки в краищата на крилата (winglets или sharklets) които в случая изпълняват и ролята на вертикални стабилизатори.

Разработката е дело на Университета по технолонии в Делфт, Холандия (Delft Technology University), със сериозната подкрепа, както казахме, на KLM.

Макар да изглежда доста голям, всъщност разпереността на крилото е сходна с тази на Airbus A-350 и самолетът спокойно ще може да маневрира в летища със стандартни писти и рульожки.

Според главния изпълнителен директор на KLM Петер Елберс, новият Flying V се очаква да направи пътуването по въздуха много по-комфортно, а драстично подобрените аеродинамични характеристики на типа летящо крило също така драстично ще намалят и вредните емисии, изпускани в атмосферата.

Макар засега да не се споменават подробности относно вътрешното обзавеждане, очаква се в пътническия салон да има бар или дори малък ресторант, където пътниците да могат да се „разкършат“ по време на дългите полети.

Вече се изгражда мащабен умален модел на самолета, който трябва да бъде облетян през октомври 2019. С тази стъпка се цели да се проверят реалните полетни характеристики на модела, както и неговата стабилност и управляемост в полет с ниски скорости. Ако тези тестове бъдат успешни, незабавно ще се пристъпи към изграждането на пълноразмерен прототип. Засега обаче не се спомената кой ще изгражда този прототип, защото KLM не биха могли да построят самолет. Предстои да видим …