Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Конгресът на САЩ одобри финансовата рамка за българските F-16

Късно снощи в 23:15 българско време Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ публикува съобщение, че Конгресът на САЩ е одобрил финансовата рамка за закупването от България на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70.

Максималната сума в тази финансова рамка е 1.673 милиарда долара, като в тази максимална сума се включва както закупуване на 8 изтребителя F-16 в модификацията Viper (Блок C/D 70-72), така и сериозен пакет допълнителното оборудване, въоръжение и обучение на пилоти и наземен персонал.

Основен контрактор ще е компанията Lockheed Martin. Към визирания пакет оборудване влизат радарни системи Northrop Grumman AN/APG-83, а сред въоръжението – ракети въздух въздух AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles), ракети AIM-9X и др. В пакета е предвиден и авиосимулатор за наземно обучение на пилотите на F-16, както и всички видове резервни части, логистична и сервизна поддръжка на изтребителите.

Добре е да се поясни, че най-важната новина в случая е, че конгресът на САЩ дава разрешението си за износ към България на пакета високотехнологично военно оборудване, с което се дава основание за стартиране на преговорния процес между правителствата на България и САЩ.

Сумата от 1,6 милиарда долара е всъщност максималната рамка за тази сделка и се очаква в хода на преговорния процес крайната цена на пакета да падне до около 1,2 милиарда долара, което е доста по-близо до сумата, която България е готова да си позволи.