Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Разхлабен болт накара Boeing да поиска инспекции на всичките 1370 самолета 737 Max

Boeing поиска от авиокомпаниите да проверят всичките си самолети 737 Max за разхлабен болт в системата на вертикалното кормило, след като авиокомпания откри в два самолета подобен проблем с тази критично важна част от управлението.

По-рано, докато извършваше рутинна поддръжка, неназована международна авиокомпания откри болт с липсваща гайка в механизъм за свързване на вертикалното кормило. Впоследствие беше открит и подобен болт, който не беше правилно затегнат в самолет, който предстоеше да бъде доставен.

Да припомним, че вертикалното кормило на самолета е ключов елемент за управлението по посока и стабилизирането на самолета по време на полет.

От Boeing заявиха, че самолетът с липсващия болт е бил ремонтиран, но искат да гарантират, че всичките 1370 самолета 737 Max в експлоатация по света са проверени за подобни проблеми.

Boeing информира за случая Федералната авиационна администрация (FAA), която заяви в четвъртък, че проверката включва търсене на „възможен разхлабен болт в системата за управление на руля“. Според FAA, проверката отнема около два часа, а авиокомпаниите са длъжни да докладват на регулатора за напредъка на своите инспекции.

FAA каза също, че ще „обмисли допълнителни действия въз основа на всяко по-нататъшно откриване на разхлабен или липсващ хардуер“.

Да споменем, че вертикалното кормило е критичен елемент за безопасност, за който FAA изисква двойна проверка. Това означава, че два чифта очи трябва да установят, че самолетът е готов за полет.

Източник: CNN
Снимка: Clemens Vasters / Wikimedia Commons