Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

В Черна Гора кацна реставрираният DC-6 на Тито

На 25 май в черногорския град Тиват кацна легендарният самолет DC-6B, който 17 години е служил на пожизнения президент на комунистическа Югославия Йосип Броз Тито. Днес машината принадлежи на компания Ред бул и нейната флота Флаинг булс и е единственият DC-6 в летателна годност.

Полетът от Виена е награда от компанията за 30 VIP пътници. В Тиват те ще могат да се срещнат и с 96-годишният пилот, който е управлявал самолета по времето на Тито.

Самолетът е производство на Douglas Aircraft през далечната 1958 г. и е закупен от тогавашната югославска авиокомпания „Jat” с цел превръщането му в луксозен самолет на Тито.

През 1975 г. машината сменя собственика си и отива в далечна Забмия. Там се ползва от тогавашния президент на страната Кенет Каунда. За известен период от време го използва като VIP самолет, а след това го съхранява в хангар на летището в Лусака. По-късно самолетът е реставриран от малка компания за самолети и се ползва за панорамни туристически обиколки над водопада Виктория.

RedBull купува ценната машина през 2004 г. и в продължение на три години я реставрира, а през 2013 г. официално вече е с австрийска регистрация. DC-6B е първият от тази марка в авиационния флот на Австрия и в момента единственият DC-6 в летателна годност.

Източници: БТА и Факти.бг
Снимка: Wikimedia Commons