Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ултралек самолет Скайлидер 600 (Skyleader 600) вероятно ще се сглобява у нас

По лиценз на чешкия авиопроизводител Jihlavan Airplanes, българската фирма Aircraft Construction Service (ACS) прави първите си стъпки в сглобяването на ултралекия самолет Skyleader 600. 

Машината е типичен представител на класа ултралеки: eдномоторен, двуместен долноплощник със собствено сухо тегло от 320 кг, който ще се предлага в няколко модификации – с двигатели – 80, 100 и 115 к.с, като на по-късен етап може да бъде въведен и вариант с двигател от 150 к.с.

Автономията на машината, при пълен 120-литров резервоар, е 1600 км. Самолетът е с триопорен прибираем колесник с носова стойка и разпереност на крилото 9,9 метра.

Цената се очаква да бъде от около 95 000 евро за стандартно аналогово оборудване, до около 150 000 евро, за "glass cockpit" от висок клас. Както е видно, и двете цени са в рамките на произвежданите в Европа аналози от този клас, тоест в ценово отношение сглобяваната у нас машина не предлага нищо особено за българския потребител. Очаква се продукцията да бъде пласирана предимно на доста по-лесния и слабо конкурентен руски пазар.

Skyleader 600 е предназначен предимно за развлекателни полети и вероятно първата сглобена у нас машина ще бъде готова в края на октомври т.г. За съжаление, към момента не е известно какво ще е качеството на сглобяваните у нас самолети, тъй като единствената регистрирана към момента у нас машина Skyleader 600 е демонстрационният модел, който е произведен в Чехия.