Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Спекулациите около авиокатастрофата в Иран набират скорост

Не само в социалните мрежи, но и в авторитетни авиационни издания, спекулациите около вчерашната катастрофа на украинския Boeing 737-800 близо до Техеран набират скорост.

Интересна е информацията, разпространена от Ройтерс, според която цели пет неназовани експерти от разузнавателни служби (трима от САЩ, един от Европа и един от Канада) твърдят, че засега няма никакви доказателства самолетът да е бил свален с ракета от земята, а по-скоро че катастрофата е в резултат на сериозен технически проблем.

Това становище е в съзвучие с първоначалната позиция на иранските власти, но пък противоречи на това, което може да се види от някои разпространени снимки и данни, свързани с полета.

Така например от снимки на части от фюзелажа и вертикалния стабилизатор на самолета (снимките горе и долу в тази страница) ясно се виждат пробойни, които изглеждат причинени от шрапнели. Засега на подобни теории се противопоставя тезата, че пробойните може да са причинени от камъни на земята или от други части от самолета по време на падането му.

Да припомним обаче, че почти идентични пробойни бяха открити през 2014 и на катастрофиралия над Украйна малайзийски Boeing 777 от полет MH17, за който вече беше доказано, че е бил свален от ракета земя въздух.

От друга страна, на тезата за технически проблем противоречи и информацията, която може лесно да се получи от проследяването на полета във Flightradar. Макар тази информация да не е напълно меродавна, тя сочи че самолетът съвсем устойчиво набира височина докъм 7900 фута (около 2400 метра), след което сигналът рязко и отведнъж прекъсва. При проблем с двигателите обаче (отказ или пожар), може да се очаква, преди прекъсването на сигнала, самолетът да започне да губи височина или поне за прекрати набора на височина, какъвто съвсем очевидно не е случаят.

Добре е да припомним също така, че ако инцидентът е бил причинен от проблем с двигателите, логично би било пилотите да имат време поне да подадат сигнал за бедствие – нещо, което не се е случило.

На тезата за проблем с двигателите противоречи и информацията, че при падането си самолетът не е образувал кратер, а останките са разпръснати на огромна площ. Това говори, че самолетът се е разпаднал на части много преди съприкосновението си със земята, а това обикновено се случва, когато самолетът по някаква причина бива взривен във въздуха.

В огъня на конспиративните теории масло налива и фактът, че иранските власти отказват да предоставят на американската страна „черните кутии“ на самолета (рекордерът с полетните данни и аудио записите на разговорите от пилотската кабина), а нито иранските, нито украинските авиационни власти имат техническата възможност да извлекат и разчетат тези записи. Засега не е ясно коя друга авиационна институция, която да е в състояние да разчете тези записи, ще бъде привлечена към следствието. Вероятно това ще е френската BEA.

Този отказ обаче, макар да се разглежда като резултат от обтегнатите отношение между САЩ и Иран сред убийството на генерал Касем Солеймани, вероятно говори, че Иран има какво да крие във връзка с този инцидент.

Разбира се, на тезата че самолетът е бил свален, съвсем логично се противопоставя твърдението, че няма никаква логика Иран да сваля чужд граждански самолет над собствената си територия, в близост до собствената си столица. Обяснението обаче може да е безкрайно просто – злополучна грешка.

Дано някога разберем истината.