Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самозапалила се телефонна батерия за втори път причини аварийно кацане

След като в края на миналата година самозапалила се батерия от телефон доведе до принудително кацане на Airbus A320 в град Хо Ши Мин (Виетнам), а пътникът в чийто джоб се запали батерията беше хоспитализиран с тежки изгаряния, миналия четвъртък подобен инцидент доведе до принудително кацане и на огромен Boeing 777 в презокеански полет.

Самолетът на British Airways е бил в полет BA-2167 от летище Гетуик в Лондон до Тампа, Флорида. Малко преди на навлезе в района на печално известния „Бермудски триъгълник“, пътническият салон от бизнес класа в самолета започнал да се изпълва с дим.

Димът излизал някъде между седалките и все повече изпълвал салона, вследствие на което пилотите решили да извършат аварийно кацане на Бермудските острови.

Така, от полет на височина 38 000 фута (11 600 метра), самолетът започнал снижение и след 25 минути успешно кацнал на летището на остров Бермуда.

Самолетът бил посрещнат от няколко пожарни коли и екип пожарникари, които след външния оглед на самолета наредили той да бъде евакуиран. Екипажът изпълнил евакуацията по всички правила и пострадали от инцидента няма.

След като се качили в изпразнения самолет, пожарникарите установили, че изпуснат между седалките телефон е бил притиснат от металната конструкция на седалката, което е причинило късо съединение, пробив и самозапалване на литиево-йонната батерия.

Наложило се пожарните екипи изцяло да демонтират двете засегнати седалки, но след около два и половина часа, самолетът все пак отново излетял и успешно се приземил в крайната си дестинация – Тампа, Флорида.

Както е известно, от няколко години вече превозът по въздуха на литиево-йонни батерии е забранен, но това важи единствено за товарните полети. Тази забрана, поне засега, няма как да обхване и пътническите полети.