Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Кризата с COVID-19 вероятно ще спаси Alitalia

Кризата с COVID-19 нанесе огромен удар по големите и мощни авиокомпании, но както се оказва, нанасяйки удар по силните, тя може да помогне на слабите да са по-малко слаби. Очевидно такъв е случаят с изпитващата от няколко години сериозни затруднения Alitalia.

На изслушване пред Камарата на представителите в Италия, министърът на индустрията Стефано Патуанели заяви, че „докато преди месеци Alitalia беше като кристална ваза насред съдове от стомана, днес, в разгара на кризата, положението вече не е такова.“ С това министърът очевидно искаше да каже, че кризата намали огромните преимуществата на големите и силни конкуренти на италианския национален превозвач, като по този начин изравни силите и даде шанс на Alitalia.

В тази връзка италианското правителство е взело решение да национализира Alitalia и от юни 2020 да поеме изцяло контрола над авиокомпанията.

Решението идва след над тригодишни опити да бъде намерен нов собственик на авиокомпанията, като такива преговори бяха водени с компании като Lufthansa, Delta Air Lines и EasyJet, като накрая 49% от собствеността на Alitalia премина в ръцете на Etihad.

За съжаление обаче, плановете за реорганизация и преструктуриране на Alitalia от страна на новите мажоритарни собственици Etihad се натъкнаха на съпротива от страна на синдикатите, и въпреки държавната помощ от 1,3 милиарда Евро, загубите на Alitalia все още бяха в размер на над 300 милиона Евро, а броят на наетите не падна под 11 хиляди човека.

Очевидно италианското правителство е счело, че именно когато кризата е ударила всички конкуренти на Alitalia е най-доброто време тя да бъде национализирана и така да бъде поставено едно ново начало за емблематичния италиански авиопревозвач.

В изявлението си по този повод министърът отрече слуховете, че се планира авиопаркът на Alitalia да бъде сведен до само 30 самолета и заяви, че новата управа ще запази най-малко 90 от наличните 113 машини, собственост на Alitalia