Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

EASA даде зелена светлина за полетните тестове на цепелина Airlander 10

На 4 октомври 2018 Европейската агенция за авиационна сигурност EASA (European Aviation Safety Agency) даде зелена светлина за стартиране на полетните тестове на най-голямото засега въздухоплавателно средство – така нареченото „Хибридно въздухоплавателно средство“ (Hybrid Air Vehicles) с име Airlander 10.

Същността на понятието Хибридно въздухоплавателно средство се състои в това, че то представлява комбинация от класически цепелин (по-лек от въздуха) и самолет. Излитането и кацането, което може да стане от всяка по-широка площадка, се извършват в режим на класически цепелин, но и с помощта на двигателите, а в полет голяма част от подемната сила се генерира и от аеродинамичното обтичане на въздушния поток, подобно на самолет.

Airlander 10 е предназначен да изпълнява множество задачи – от пренос на товари, през военни приложения като разузнавателно средство и граничен патрул, операции по издирване и спасяване, до приложението му като чисто туристическа атракция и въздушни разходки.

Корпусът на Airlander 10 е пълен с хелий, който осигурява 60% подемна сила, а останалите 40% от подемната сила при излитане и кацане, както хоризонталната скорост, се придават от четири дизелови двигателя Thielert Centurion V8 с по 325 к.с. всеки, които задвижват системи от трилопатни витла.

Благодарение на високоефективната комбинация от подемната сила на хелия и аеродинамичния корпус, обезпечаващ допълнителна подемна сила в полет, въздушният кораб може да лети с едно зареждане цели пет дни!

Този най-голям в света въздушен кораб е дълъг 92 метра, широк 43.5 метра и дълъг 26 метра. Максималната височина на полета е 6 000 метра, а максималната му скорост е 148 км/ч. Полезният товар, който може да пренася, е 10 метрични тона или 10 000 килограма.

Споделете в ...