Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Рояк пчели забави с 3 часа полет на Air India

Миналата неделя рояк пчели, настанили се на челното стъкло на Airbus A-320 на Air India, попречи на пилотите да извършат навреме полета си от Калкута до Агартала.

Плътният рояк насекоми почти напълно покривали челното стъкло, а при опита на наземния персонал да ги изгонят, те настървено ги нападнали.

Наложило се, по искане на пилотите, самолетът да бъде изтеглен на отдалечена стоянка, където се намесили противопожарните служби на летището и „изгонили“ насекомите с помощта на водни струи.

Цялата олелия около пчелите продължила близо три часа, като най-накрая 136-мата пътници на борда успели да отлетят към крайната си цел.

Според специалисти, подобно поведение на насекомите не е изненадващо. Когато роякът пчели реши да смени местообитанието си (примерно кошера), пчелата-майка (или т.нар. „царица“) излита, следвана от всичките десетки, а понякога стотици хиляди пчели от кошера. Ако по пътя си обаче „царицата“ кацне някъде (примерно на челното стъкло на самолет), то всички пчели от кошера се струпват около нея и я защитават с цената на живота си. Очевидно нещо подобно се е случило и с индийския самолет.