Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Служител от наземния персонал на летището в Мумбай загина, засмукан от самолетен двигател

Вчера в около 8:30 ч. местно време, при маневра по изтегляне на самолет от стоянката (Push back), служител от наземните екипи на летището в Мумбай беше засмукан от самолетен двигател и загина на място.

Жертва на инцидента е станал 56-годишния Рави Субраманим, който трябвало да насочва машината при маневрата по изтеглянето от стоянка на самолета Airbus A-319 за полет до Хайдерабад.

Маневрата "Push back" се състои в изтегляне на заден ход самолета от стоянката, с цел да се позволи нормално рулиране за излитане.

Тъй като самолетите не могат да се движат на заден ход, маневрата се извършва от специален трактор и се контролира от наземен служител, който следи за коректното придвижване на машината. По време на тази маневра обикновено се стартират и двигателите, което вероятно е станало и при инцидента.

Засега подробности не са известни, но вероятно наземният служител е преминал прекалено близо до запуснатия вече двигател, чиято входна струя го е засмукала. Обикновено обаче наземният служител, следящ маневрирането на самолета, трябва да стои в близост до предната стойка на колесника, което не би позволило засмукването му от работещ двигател.

Много от намиращите се в самолета 100 пътници са станали свидетели на инцидента и тепърва ще бъдат разпитвани за подробности.

(снимката е илюстративна и не отразява инцидента)