Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Втори пилот на Ер Индия се сби в пилотската кабина с командира на полета

Отново на дневен ред е темата за психичното здраве на пилотите, след като в неделя вторият пилот от полет на Air India се сби с командира си непосредствено преди излитането.

Индийският Airbus A-320 е трябвало да извърши полет AI 611 от Джайпур до Ню Делхи, когато минути преди излитането командирът поискал от втория пилот да изчисли и да напише на картонче всички критични параметри на полета.

Това е честа практика и в това "картонче" (trim sheet) се отбелязват важни данни за конкретния полет, като точният брой пасажери, пълното излетно тегло, количеството заредено гориво, референтните скорости и т.н.

По неясни причини обаче, вторият пилот изтълкувал това искане като обида и се нахвърлил с юмруци върху командира. Макар че, според говорител на авиокомпанията, "между двамата не е имало нищо повече от спречкване", според очевидци двамата мъже съвсем истински са се сбили в кабината.

Според процедурата, командирът е трябвало незабавно да прекрати полета и да докладва за инцидента. Въпреки това, "екипажът" все пак излетял и извършил полета, а след кацането командирът регистрирал доклада си за побоя.

По информация от indiatimes.com