Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Издирват собствениците на три изоставени Боинга 747-200

Доста необичайна обява се появи тези дни в страниците на местен вестник в Куала Лумпур, Малайзия. Обявата е свързана с три огромни Боинга 747-200F, изоставени на стоянките на летището в Куала Лумпур, чиито собственик се издирва.

Машините са с регистрации TF-ARN, TF-ARH и TF-ARM, и по всички регистрационни бази данни би трябвало да са собственост на авиокомпания Air Atlanta Icelandic, които обаче твърдят, че са ги продали на друга компания още през 2008.

Интересното в случая е, че дори и с напълно изчерпан летателен ресурс, от рециклирането на двигателите и оборудването, както и предаването за скрап на метала от крилете и фюзелажа, само една такава машина може да генерира приходи от десетки милиони долари.

Странната обява в малайзийския вестник завършва с думите "В случай че собствениците на самолетите не се явят в 14-дневен срок, летищните власти си запазват правото да продадат машините за да покрият разходите си по съхранението им."

Нека припомним, че рециклирането на стари машини отдавна е силно доходоносен бизнес по целия свят и подобно отношение към стари машини, особено от типа на 747, е прецедент в историята.

По информация от flyingmag.com