Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Хеликоптер на канадските ВМС катастрофира в Йонийско море

На 29 април 2020 хеликоптер CH-148 Cyclone е катастрофирал в Йонийско море, на около 85 километра от гръцкия остров Кефалония. На борда е имало шест човека и се предполага, че всички са загинали, макар засега да е открито само едно тяло, а останалите все още се считат за безследно изчезнали.

Хеликоптерът е бил част от Канадските Кралски Военноморски Сили (Royal Canadian Navy) и е участвал в учението на НАТО „Operation Reassurance“.

Машината е била част от летателния състав на фрегатата Фредриктън (HMCS Fredericton), която е дислоцирана в Йонийско море от 20 януари 2020.

Издирвателно-спасителната операция продължава и в момента, но както писахме по-горе, засега, освен останки от хеликоптера, е било открито само едно тяло от всичко шестте човека намирали се на борда.

Както в учението, така и в издирвателните операции, освен канадските части, участие взимат и италиански, гръцки и турски военни кораби.

Хеликоптерът CH-148 Cyclone е военна модификация на цивилния Sikorsky S-92 и е предназначен преди всичко за транспорт на личен състав. Инсталираното на борда радарно и сонарно оборудване обаче позволява машината да се ползва и за противолодъчни операции (борба с подводници).

Машината може да превозва 22 човека и се управлява от четиричленен екипаж.