Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет Airbus A-320 на египетската авиокомпания EgyptAir се разби в Средиземно море

След като снощи в 2:45 ч. местно време радиовръзката с полет MS804 на египетската авиокомпания EgyptAir беше прекъсната, тази сутрин информационните агенции съобщиха, че машината се е разбила в Средиземно море, малко след навлизането й в египетското въздушно пространство.

Машината е била по дестинация от парижкото летище Роаси – Шарл де Гол към Кайро когато, след около тричасов полет, на височина от 37 000 фита (11 300 метра) връзката с машината е прекъсната и тя изчезва от радарите.

На борда е имало 66 човека, от които 56 пътника и десетчленен екипаж. Сред пътниците са били 30 египтяни, 15 французи, двама иракчани и по един пътник от Великобритания, Судан, Чад, Португалия, Алжир, Канада, Белгия, Кувейт и Саудитска Арабия.

Военни кораби на Египет вече са тръгнали към района за издирване на останките от самолета.

Airbus A-320, е един от самолетите с най-добра репутация откъм сигурност, а по света на всеки 30 секунди излита по един А-320. Конкретната машина, с регистрация SU-GCC, е била въведена в експлоатация през март 2003, а екипажът е бил с необходимия опит.

Според специалисти, малко вероятно е причина за катастрофата да е техническа повреда, тъй като екипажът не е давал никакви индикации за технически проблем. Вероятността машината да е била свалена от ракета земя въздух също се разглежда като малко вероятна, тъй като регионът е силно наситен с военни сили и се счита за добре защитен. Засега като най-вероятно причина за катастрофата се посочва възможността за взривена на борда бомба, тъй като постигането на стопроцентова сигурност по летищата се счита за невъзможна.

По късно днес беше разпространена информацията, че според гръцкия министър на отбраната Панос Каменос, на гръцки военни радари се виждало как самолетът неочаквано прави ляв завой на 90 градуса, след което десен на на 360 градуса и рязко започва да губи височина от 37000 до 15000 фита (12000 до 4500 метра). Машината напълно изчезнала от радарите на височина от 10000 фита (около 3000 метра).