Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Безпилотният Airbus Zephyr S постави световен рекорд за продължителност на полета

Безпилотният, задвижван изцяло от слънчева енергия самолет Airbus ‘Zephyr’ S, безапелационно и с голяма преднина постави нов световен рекорд за продължителност на полета в атмосферата. Той остана във въздуха на височина 70 000 фита (близо 22 000 метра) в продължение на 25 дни, 23 часа и 7 минути!

Този рекорд надхвърля с около две трети предишният, който възлизаше на 14 дни, 22 минути и 8 секунди, и беше поставен преди това от прототипа на същата машина.

Серията Airbus ‘Zephyr’ представлява практически нов тип въздухоплавателни средства, известни вече под името „псевдо сателити“. Концепцията на псевдо сателитите е да може да се постигне ефектът от работата на реалните изкуствени спътници (сателити), без обаче това да е свързано с огромните разходи по изстрелването им в орбита.

Освен с научни или разузнавателни мисии, подобни „псевдо сателити“ могат да бъдат ползвани и по начина, по който в момента се ползват комуникационните спътници – за разпространение на телевизионен или Интернет сигнал до отдалечени райони на Земята.

Засега проектът е все още в експериментален период, като разработката съществува в два варианта – Zephyr S разпереност на крилото от 25 метра и собствено тегло под 75 кг, и по-големият Zephyr T, с разпереност 33 м. собствено тегло от 140 кг.

Подобно на нашумелия в близкото минало Solar Impulse, самолетите Airbus ‘Zephyr’ са снабдени с литиево-йонни батерии, способни да поддържат полета през тъмната част на денонощието и така, поне теоретически, полетът им може да продължава безкрайно.