Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Затвориха летището в Лион за часове заради преследване на кола

Днес (10 септември 2018) летище Сент Екзюпери в Лион (LYS) беше затворено за часове, след като Мерцедес-беглец започна на бяга от полицейските коли из пистите.

Преследването е започнало около обяд, когато полицията засякла Мерцедес, който карал с превишена скорост срещу движението по магистралата към Лион. Колата била с регистрация от Люксембург и шофьорът не реагирал на сигналите на полицията да спре. След преследване по магистралата, беглецът се насочил към центъра на Лион, четвъртият по големина град във Франция, където на няколко пъти опитвал за блъсне пешеходци.

Впоследствие Мерцедесът се насочил към летището, и след като преминал през оградата и две стъклени врати, се озовал на рульожките и пистите. Ръководителите на полетите веднага затворили летището, а след дълго преследване из пистите, Мерцедесът накрая се подхлъзнал и влязъл в мекия грунд, където забуксувал. Шофьорът опитал да избяга пеш, но бързо бил заловен от полицаите. Мотивът за действията му засега не е ясен.

В резултат на инцидента над 80 полета от и за Лион са били анулирани, а летящите вече към Лион самолети са били пренасочвани към Женева. Летището частично е възстановило работата си около 15:30 местно време, а напълно – едва след 18:00 ч.