Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руски противопожарен самолет-амфибия се разби в Турция

Днес (14 август 2021) самолет-амфибия Бериев Бе-200, принадлежащ на руските военноморски сили, се разби при борба с горски пожари в Южна Турция.

На борда е имало петчленен руски екипаж и трима турски държавни служители. Засега няма официални данни за съдбата им, но съдейки по циркулиращите в Интернет доста неясни снимки, може да се предполага, че няма оцелели от катастрофата.

Засега информацията относно обстоятелствата и причините за инцидента на противоречиви. Първоначално едни източници сочеха, че самолетът е катастрофирал при кацане на летището в град Адана, но впоследствие се появи информация, че катастрофата е станала в планинската гориста долина Кисик, област Кахраманмараш, в югоизточна Турция.

Най-вероятно вярно ще се окаже второто твърдение, защото според информация от Анадолската агенция, управителят на областта Кахраманмараш Орем Кьоскюн е заявил, че към мястото на катастрофата са изпратени спасителни екипи.

По всяка вероятност катастрофиралият самолет е с регистрация RF-88450/20, носещ името „Александър Мамкин“, който е първият от този тип, взет на въоръжение в руските ВМС.

От началото на Август неуточнен брой руски Бе-200 са изпратени за борба с неконтролируемите горски пожари в Гърция и Турция. Те вече са изпълнили над 36 мисии, в които са спуснали повече от 2500 тона вода над пожарите в седем области на Гърция и Турция, включително островите Крит и Родос.

Бериев Бе-200 е реактивен, двумоторен самолет-амфибия (способен да каца на суша и на вода), предназначен както за борба с пожари, така и за разузнавателни, противолодъчни и транспортни мисии. Водните резервоари на противопожарния вариант могат да събират 12 метрични тона вода, а вариантът за превоз на личен състав може да превозва 72 военнослужещи.

В единствените разпространени в Интернет доста неясни любителски кадри, се вижда как самолетът пуска вода над горски пожар, а малко по-късно само се вижда черният дим от катастрофата. Засега не са известни повече подробности.

Снимки: Wikimedia / Facebook