Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Прототип на Ил-112 се разби в Подмосковието

Военно-транспортен самолет Ил-112В се разби днес при изпитателен полет в Подмосковието, в близост до московското предградие Кубинка.

Според РИА Новости, това е бил прототипът на новия руски двумоторен транспортен самолет. На борда се е намирал тричленен екипаж и по предварителна информация никой от тях не е оцелял.

Командир на екипажа е бил пилотът-изпитател и герой на Русия Николай Куимов. Както се вижда във видеото и както съобщават очевидци, на борда е възникнал пожар в десния двигател, който най-вероятно е довел до отказ в хидравликата и последвала загуба на управлението.

Инцидентът е станал на малка височина, при заход за кацане, като като машината се е разбила на 1.5 километра от пистата. При удара в земята прототипът е експлодирал и е напълно унищожен.

Заслужава да отбележим, че по принцип двумоторните самолети се проектират така, че при отказ на единия от двигателите да могат да продължат полета си само с един работещ двигател. В тази връзка единствено излизането от строя на единия от двигателите не би трябвало да доведе до този фатален край, ако пожарът не е причинил други, много по-сериозни щети от спирането на двигателя.

Ил-112В е двумоторен, турбовитлов руски транспортен самолет от ново поколение, който трябваше да бъде произвеждан серийно от Воронежския авиационен завод. Той е един от няколкото проекта, предназначени да заменят доказалите се във времето, но вече остарели като технология самолети Ан-24 и Ан-26. Самолетът е задвижван от два турбовитлови двигателя Климов ТВ7-117СТ, към които са куплирани шестлопатни винтове АВ-112.

Ил-112В прави своя първи полет през март 2019, като тогава се установява, че машината се нуждае от сериозно олекотяване, а и тестовият полет е придружен от поредица откази в автоматиката. След сериозни преработки и олекотяване на конструкцията, самолетът прави своя втори полет през март тази година, а в началото на Август прототипът е преместен от Воронеж в Подмосковието, където изпитателните полети трябваше да продължат.

Влизането на Ил-112 в серийното производство се считаше за една от приоритетните задачи на държавната програма за превъоръжаване на въоръжените сили на Русия.

Друг проект, предназначен да замести остарелите Ан-24/26, е Ан-132 който почти напълно запазва формите и размерите на „оригиналните“ крило и фюзелаж от Ан-24/26, но двигателите са заменени с високо ефективни Pratt & Whitney PW150, а авиониката е изцяло дело на Honeywell avionics.