Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Прототипът на легендарния „Топ гън“ загина при нелепа авиокатастрофа

Пилотът, послужил за прототип на легендарния Маверик от филма „Топ гън“, загина миналата събота (7 август 2021) в нелепа катастрофа с малък самолет.

72-годишният вече Дейл Снодграс с прякор „сумтящия“ (Dale “Snort” Snodgrass) загина при нелеп инцидент с малък спортен самолет марка SIAI-Marchetti.

Ветеранът пилот излитал от малкото регионално летище Люистън в щата Айдахо, когато, както се вижда във видеото, веднага след отлепянето от пистата самолетът влиза в стръмен и очевидно неконтролиран набор на височина, вследствие на което губи скорост, изпада в аеродинамичен срив и се разбива в близост до пистата.

Тепърва предстои да бъде изяснено дали пилотът е загинал при удара или в последвалия пожар.

Засега причините за нелепата катастрофа се изясняват, но според множество специалисти, вероятно се касае за проблем с контрола над хоризонталното кормило, който не е позволил на пилота да противодейства на рязкото кабриране на машината, веднага след излитането. Друга възможна причина би могъл да бъде и силно изместен назад център на тежестта, извън възможностите за компенсация от страна на пилота.

За съжаление, във видеото прави впечатление изключително бавната и неадекватна реакция на летищните спасителни и противопожарни служби.

Дейл Снодграс започва 26-годишната си кариера на боен пилот още в началото на седемдесетте години на ХХ век. През 1974 той става един от първите пилоти на новия тогава палубен изтребител F-14 Tomcat и пръв от своя випуск прави с него нощни кацания на самолетоносач. По-късно Дейл Снодграс става един от най-емблематичните пилоти на този легендарен палубен изтребител, на борда на който натрупва близо 5000 летателни часа и над 1200 кацания на борда на самолетоносач, което се счита за най-висшето пилотско умение.

През 1978 Снодграс постъпва в училището за елитни бойни пилоти към военноморските сили (Navy Fighter Weapons School), известно като „Top Gun“. През 1985 става пилот на годината във военноморските сили на САЩ (US Navy). Това вдъхновява и създателите на известния на всички ни филм Топ Гън да заснемат филма през 1986, като ролята на легендарния пилот се изпълнява от Том Круз. По непотвърдени данни, самият Дейл Снодграс е участвал в заснемането на някои от въздушните снимки на филма.

Любопитно е, че ниските прелитания (low pass) заради които героят на Том Круз във филма е непрекъснато наказван, всъщност са били „патент“ именно на Дейл Снодграс, заради които той не само не е бил наказван, а всъщност намират място в учебниците по пилотиране.

По-късно, през 1991, Дейл Снодграс участва и в реални бойни действия, изпълнявайки 34 успешни мисии в операция „Пустинна буря“.