Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руски военнотранспортен Ту-154 се разби в Черно Море с 92 души на борда

Руското министерство на отбраната съобщи, че руски военнотранспортен самолет Ту-154 с 92 души на борда е изчезнал от радарите след излитането от летището в град Алдер край Сочи. В машината е имало 84 пасажери и 8 души екипаж. По-късно се разбра, че самолетът е паднал в Черно море, на 6 км от бреговете на Сочи, където са намерени отломки и част от колесника.

Министерството на отбраната поясни, че в самолета е имало руски военнослужещи, 9 представители на руски медии и членове на ансамбъла за песни и танци на руската армия, носещ името на руския композитор и диригент Александров, който е най-големият подобен ансамбъл в Русия.

Руските власти вече съобщиха, че няма оцелели при авиоинцидента. Група кораби и морски съдове от Черноморския флот започнаха издирвателно-спасителна операцията, в състава на която са включени 37 водолази, 4 хеликоптера, безпилотни летателни апарати и дистанционно управляеми дълбоководни съдове. Операцията се простира върху площ от 10.5 кв. км.

Самолетът Ту-154 изчезна от радарите в 5.27 ч. местно време, две минути след излитането си от летище Адлер, където заредил гориво, на път за Сирия, където руските артисти е трябвало да изнесат Коледен концерт във военновъздушната база Хмеймим, пред военни от руски военни части.

Отломки от машината са намерени на 1.5 км. от брега, в района на Сочи, на 50-70 м. дълбочина. Открити са телата на някои от жертвите.

Президентът на Русия Владимир Путин е разпоредил на премиера Дмитрий Медведев да бъде създадена правителствена комисия за разследване на катастрофата. Заради трагедията, в Руската федерация 26 декември е обявен за ден на национален траур.

По първоначални данни, машината се е разбила на малки късове, но още не е известно дали това е станало в резултат на удара с водната повърхност или самолетът е нарушил целостта си още във въздуха. Засега вероятността от терористичен акт не е основна версия на разследващите, тъй като летището, от което последно е излетяла машината, е строго охраняван военен обект и вероятността оттам да е било внесено взривно устройство се счита за малка.

Източници: Агенции БГНЕС и ТАСС