Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Вероятната причина за катастрофата на руския Ту-154 са преждевременно прибрани задкрилки

Следственият комитет по разследването на авиокатастрофата близо до Сочи на 25 декември 2016 излезе със становище, че най-вероятната причина за авионицидента е грешка на втория пилот, който вероятно, вместо да прибере колесника малко след излитането, е прибрал задкрилките.

Нека припомним че, както се вижда на снимката, задкрилките при самолетите са механизирани плоскости в крилото, които променят профила и увеличават площта му с оглед увеличаване на подемната сила.

Задкрилките позволяват на самолетите да летят при по-ниски скорости и задължително се използват във фазите на излитане и кацане.

Стандартна процедура е веднага след излитането пилотите за приберат колесника, защото допълнителното му въздушно съпротивление възпрепятства както набирането на скорост, така и на височина. Обратно, задкрилките не се прибират веднага след излитането, а едва след като машината е набрала достатъчно висока скорост, която да позволи сигурен полет без задкрилки.

За съжаление, по неизвестни засега причини, след излитането вероятно вторият пилот, вместо да прибере колесника, по грешка е прибрал задкрилките. Тъй като в тази фаза от полета самолетът още не е бил набрал необходимата въздушна скорост за полет без задкрилки, машината е влязла в предсривни и сривни режими на полет, загубила е височина и е паднала в Черно море.

Според разчетените вече записи от гласовото записващо устройство на самолета, последните думи в кабината са били "По дяволите, задкрилките!"

"При Туполев лостовете за прибиране на колесника и задкрилките се намират в горната част на кабината, пред челното стъкло. Напълно възможно е да се объркат, особено ако седящият вдясно втори пилот, в чиито задължения е да прибере колесника, е бил уморен." казва заслужилият пилот на Русия Виктор Саженин. 

По твърдения на очевидци от земята, веднага след излитането си самолетът е започнал "да се държи странно", като носът на машината е бил насочен нагоре, а полетът е бил нестабилен, което само потвърждава основната хипотеза за преждевременно прибиране на задкрилките.

Положението още повече е било влошено и от факта, че багажното отделение е било плътно запълнено, и макар че пътниците са били под пълния й капацитет, машината вероятно е била претоварена.