Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Привърженици на Кадафи отвлякоха самолет до Малта

Либийски самолет кацна в Малта, след като беше отвлечен.

„Еърбъс А320“ е изпълнявал вътрешен полет в Либия между столицата Триполи и град Шеба , когато е бил похитен и пренасочен съм средиземноморския остров. На борда на машината е имало 118 души.

Медии съобщават, че двамата похитители са заплашили да взривят самолета. Похитителите са изразили готовност да пуснат всички пасажери на борда – общо 111 души без екипажа, ако бъдат изпълнени исканията им.

Полетите от и към летището бяха своевременно отменени. Първоначално бяха пуснати жените и децата, а след това и останалите членове на екипажа. По-късно министър-председателят на Малта Йозеф Мускат съобщи, че похитителите на самолета са се предали на властите и са били претърсени и задържани.

Либийският външен министър Тахер Сиала заяви, че двамата похитители на либийския пътнически самолет, които са го накарали да кацне в Малта са били последователи на сваления бивш диктатор на страната Муамар Кадафи и са поискали политическо убежище на островната държава. Синът на Кадафи Сейф ал Ислам отрича да има връзка с похитителите.

Източник: Информационна агенция "Фокус"
Снимка: AFP