Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Великобритания ще тества самолетоносач, екипиран изключително с дронове

Идния месец Кралският военноморски флот ще проведе летателни изпитания на самолетоносача „Принцът на Уелс“ (HMS Prince of Wales). Кралският флот заяви, че тестовете ще бъдат свързани с използването на безпилотния летателен апарат (БЛА) Mojave на борда на самолетоносача.

Prince of Wales е вторият от самолетоносачите от клас Queen Elizabeth и обикновено носи на борда си 24 изтребителя F-35B Lightning II. В момента обаче, тъй като Обединеното кралство не разполага с достатъчен брой квалифицирани пилоти на F-35B, двата самолетоносача от този клас носят само осем изтребителя от този тип.

Дронът Мохаве (Mojave) е модификация на американския MQ-9A Reaper (на снимката), използван от ВВС на САЩ и различни военновъздушни сили на НАТО и Япония. Мохаве има възможност за късо излитане и кацане (STOL), което му позволява да излита от самолетоносач, в който липсват катапулти.

Липсата на самолетни катапулти и спирачно оборудване на самолетоносачите от клас Queen Elizabeth изключва използването на конвенционални палубни изтребители, и към момента единственият самолет с фиксирани крила, който може да излита и каца от британските самолетоносачи, е F-35B Lighting II. Липсата на самолети, които могат да работят от такъв тип самолетоносачи, е проблем не само за Обединеното кралство, но и за Турция, Италия, Австралия, Испания и Япония.

Друг въпрос, който със сигурност се разглежда, е цената. F-35B струва над 101 милиона долара на самолет, и изисква разход от 42 000 долара на полетен час. Дронът Mojave се очаква да струва малко над 32 милиона долара за бройка (цената на MQ-9A Reaper), а цената на летателен час е само 5000 долара.

Снимка: Wikimedia/Noah Wulf