Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия и Украйна си разменят „новини“ за свалени вражески самолети

Въпреки че не е особено ясно как протича действителната въздушна война в Украйна, словесната война между украинските и руските военновъздушни сили се развива с пълна сила.

Миналата седмица украинците съобщиха, че са свалили три руски щурмови самолета Су-34, които се готвели да пускат управляеми бомби върху украински цели. Акцията беше наречена „брилянтно планирана операция за унищожаване на врага в периферията на страната ни“. Операцията най-вероятно е извършено с доставени от САЩ ракети земя-въздух Patriot, но убедителни доказателства не се предоставят. Това, според украинците, е довело до 10 руски самолети, свалени с американски Пейтриъти.

За да не останат по-назад, поне в PR акциите, руските сили обявиха два дни по-късно, че са унищожили четири украински самолета.

Руснаците твърдят, че са свалили три изтребителя Су-27 и един тактически Су-24 в Запорожка и Днепропетровска области в Югоизточна Украйна. Отново – не бяха предложени нито подробности, нито доказателства.

По принцип загубите на самолети в този конфликт са сравнително редки, тъй като и двете страни имат стабилни наземни ПВО системи и никоя от страните не желае да тества другата.

Източник: AVweb