Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Турция спира да обслужва руски авиокомпании, летящи със самолети Боинг

Турският авиационен сайт Airport Haber съобщи, че от 14 март 2023 министерството на митниците и търговията на страната е забранило предоставянето на гориво и свързаните с това услуги на самолети, произведени в Съединените щати, експлоатирани от руски авиокомпании или под контрола на Русия и Беларус.

Решението за налагане на тази забрана е в съответствие със санкциите, наложени на Русия вследствие на нейното нахлуване в Украйна.

Зареждането с гориво и свързаните с това услуги са забранени не само за руски редовни пътнически полети, но и за частни, товарни, чартърни самолети – или самолети, произведени в която и да е друга държава, ако те съдържат повече от 25% суровини с произход от САЩ.

Airport Haber публикува списък на самолетите, засегнати от забраната. Не е изненадващо, че това са предимно самолети, произведени от Boeing, включително широко разпространените 737-800 и 777-300ER. Все още изглежда, че самолетите на Airbus не са засегнати.

Справка със сайта FlightRadar24 сочи, че тази забрана вероятно е била очаквана от руските авиокомпании, защото още от края на изминалия февруари се забелязва постепенното преминаване на руските авиокомпании опериращи в Турция към експлоатирането на самолети, произведени от Airbus, предимно А320 и А321.

Снимка: Анна Зверева / Wikimedia Commons