Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

В САЩ 5G мрежите и авиацията влязоха в челен сблъсък

Многото спорове около разрастването на 5G мрежите е на път да се сдобият с още още една „тема за размисъл“. Става дума за влиянието им върху системите за автоматизирано насочване на самолетите при кацане, или така наречените ILS (Instrumental Landing System).

Откъм самолета, тези системи разчитат на данните от така наречените радио висотомери. За разлика от „класическия“ барометричен висотомер, който показва височината на самолета на базата на барометричното налягане, радио висотомерите „сканират“ терена под самолета и прецизно показват реалната височина на машината над терена. Затова и те се ползват в най-критичните фази от полета – при излитане, и най-вече при кацане.

Проблемът се състои в това, че регистрирания от телекомите в САЩ честотен диапазон за 5G мрежите – от 3.7 до 3.98 GHz (така наречения C band) – е изключително близко до честотния диапазон, ползван от радио висотомерите в авиацията – от 4.2 до 4.4 GHz.

Макар че двата честотни диапазона формално не се припокриват, оказва се че излъчванията на 5G мрежите около летищата причиняват интерференции и могат да предизвикат сериозни отклонения в показанията на радио висотомерите, а това, естествено, би било изключително опасно.

Всъщност още миналата година Радио-техническият комитет за въздухоплаване на САЩ (Radio Technical Committee for Aeronautics – RTCA) предупреди, че радиочестотния спектър на планираните за изграждане 5G мрежи е изключително близо до ползваните понастоящем честоти от всички радио висотомери в авиацията. За съжаление, явно никой не е обърнал внимание на това предупреждение, и сега скандалът се разраства.

В тази връзка Щатската Федерална Авиационна Администрация (FAA) изготвя специален информационен бюлетин за летателна годност (Special Airworthiness Information Bulletin – SAIB), в който се обръща особено внимание на рисковете, до които може да доведе инсталирането на 5G клетки в близост до 46 големи летища в САЩ. В тази директива ще бъде препоръчано ограничаване ползването на автоматизираните системи за кацане около тези летища, докато проблемът не бъде решен.

Истинският проблем обаче е, че при определени условия (ниска видимост), ограничаването от ползване на тази системи може да бъде просто невъзможно, а това би довело до отклоняване на полети към резервни летища или дори отмяна на полети, което би причинило сериозни неудобства за пътниците и още по-сериозни загуби на авиокомпаниите.

Макар скандалът засега да се разраства предимно в САЩ, изглежда пред същия проблем са изправени и в Канада, където правителството вече е наложило ограничения в инсталирането на 5G клетки в близост до летища, което пък предизвиква яростна съпротива от телекомите. Засега няма и причина да очакваме този проблем да подмине и Европа.

Скандалът се подсилва и от факта, че по официални данни телекомуникационните компании в САЩ са инвестирали над 78 милиарда долара в търгове да придобиване на точно този честотен диапазон, който е най-удобен за тях и надали лесно ще се откажат от него.

От друга страна, радио висотомерите са критично важни както за ползването на всички летища сертифицирани Cat 2 и Cat 3, така и за работата на инсталираните във всички пътнически самолети предупредителни системи за приближаващ терен (Ground Proximity Warning System – GPWS). Това поставя авиацията пред наистина труден проблем, чието решение засега не е ясно.