Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пътници от редовен полет на Virgin Atlantic бяха изненадани от успоредно летящ до самолета им космически кораб

Не, не става дума нито за среща с извънземни, нито за забелязано в небето НЛО! Просто, в продължение на десет и повече минути, в близост до самолет от редовен полет до Сан Франциско, пътниците можеха да се наслаждават на летящия в близост до тях космически кораб SpaceShipTwo на компанията Virgin Galactic.

Както се вижда от снимката и видеото, космическият кораб White Knight II (средната секция от летящия обект) е куплиран с ракетоплана SpaceShipTwo, който го извежда на суборбитални височини.

Корабът на Virgin Galactic просто изпълнявал пореден тренировъчен полет, когато на пилотите на двата апарата им хрумнало да полетят в двойка … Нещо, което пътниците със сигурност са оценили по достойнство и никога няма да забравят.

Нека припомним, че корабът SpaceShipTwo е комерсиален проект на компанията на сър Ричард Брансън Virgin Galactic за извеждане на туристи в космоса. Планирано е комерсиалните полети на космическия кораб да стартират през 2015, като вече повече от 600 човека са си купили билети, всеки от които струва по 250 000 долара.

Полетът ще трае 2.5 часа, като обаче туристите ще бъдат в открития космос и ще изпитат безтегловността само няколко минути. Максималната височина, до която космическият модул ще достига, е 110 000 метра, а отделянето на този модул от ракетоплана-носител ще става на височина от 15 500 метра.

След отделянето си, космическият модул White Knight II стартира собствени двигатели, които за кратко го извеждат до максималната височина от 110 000 метра, след което модулът се връща на земята и каца по конвенционален начин, подобно на Космическите Совалки.