Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Причина за авиокатастрофа стана заснемането на селфи с мобилен телефон

За пръв път в историята на авиацията, като причина за авиокатастрофа е определено заснемането на селфи с мобилен телефон.

Наскоро Националният Борд за Транспортна Безопасност на САЩ (NTSB) излезе с официален доклад за авиоинцидент, станал през май миналата година, в който ясно се посочва, че причина за авиокатастрофата, довела до смъртта на двама души на борда на Cessna 150, е заснемането на селфита с мобилните им телефони.

Първоначално към подобни изводи навела намерената в останките на самолета камера GoPro, а впоследствие проведеното разследване на инцидента доказало по безспорен начин тези подозрения.

Пилотът, заедно с пасажер, правели полети по кръга в нощни условия. След поредното излитане, Цесната набрала височина от 750 фута над терена (около 200 метра), след което рязко се накренила наляво и пикирала към земята. При удара самолетът се разбил (на снимката), а двамата души на борда загинали на място.

След оглед на останките и анализ на заснетото от мобилните телефони и GoPro камерата, било установено че по време на всичките полети пилотът и пътникът интензивно се снимали един друг със светкавицата на мобилния телефон, при това във фазите на разбег по пистата и излитане.

Според доклада на NTSB, причина за инцидента е станало заслепяване на пилота, последвано от пространствена дезориентация, причинени от светкавицата на мобилния телефон.

По информация от generalaviationnews.com